Pages - Menu

Meh Sape2 Nk Suh Saya Follow Blog , Letak Link Blog Kat Sini Yer :)

Pengikut Blog

Rabu, 9 Jun 2010

resepi : Laksa Penang



Bahan-Bahan:
  • 1 kg laksa (dicelur)
  • 1 kg ikan kembung
  • 2 batang bunga kantan
  • 5 keping asam gelugur
  • 10 biji cili padi
  • 1 tangkai daun kesum
  • 2 sudu besar otak udang
  • 2 batang serai (diketuk) 4 liter air
  • 1 biji timun (dihiris)
  • sedikit daun salad (dihiris)
  • 2 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 4 biji telur rebus
  • Garam secukup rasa

Cara:
  • Rebus ikan kembung hingga lembut.
  • Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus.
  • Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk.
  • Biarkan mendidih selama 20 minit.
  • Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit.
  • Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun & telur rebus.

sumber resipi oleh : Mesra.Net (thanks a lot)...

2 ulasan:

Negara Pelawat Blog


free counters