Bahan-Bahan:
- 1 kg laksa (dicelur)
- 1 kg ikan kembung
- 2 batang bunga kantan
- 5 keping asam gelugur
- 10 biji cili padi
- 1 tangkai daun kesum
- 2 sudu besar otak udang
- 2 batang serai (diketuk) 4 liter air
- 1 biji timun (dihiris)
- sedikit daun salad (dihiris)
- 2 biji bawang besar (dihiris)
- 2 sudu besar cili kisar
- 4 biji telur rebus
- Garam secukup rasa
Cara:
- Rebus ikan kembung hingga lembut.
- Buangkan tulangnya & kisar isi ikan hingga halus.
- Masukkan bawang besar, bunga kantan, serai, daun kesum, cili padi, cili kisar, asam gelugur, otak udang & air ke dalam periuk.
- Biarkan mendidih selama 20 minit.
- Kemudian masukkan isi ikan, garam & masak lagi selama 10 minit.
- Masukkan laksa ke dalam mangkuk & tuangkan kuah panas hingga penuh, bubuhkan salad, timun & telur rebus.
sumber resipi oleh : Mesra.Net (thanks a lot)...
cheq suka laksa penang,sedap aih!hehe...:)
BalasPadamcheq pon suka laksa penang..hahaha..fav tu...hehehe
BalasPadam